MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textBezpłatne zwroty
  • item.textSzybka dostawa
  • item.textZałożony w 1933 r.
Wskazówki i inspiracje

Co zrobić z pomidorami: zamrozić, zasuszyć, przyrządzić sos pomidorowy

08 November 2021

Uprawa pomidorów często skutkuje obfitymi zbiorami. Czasami nawet są tak duże, że możesz nie wiedzieć, co zrobić ze wszystkimi pomidorami. Ale nie martw się, jest wiele sposobów na zakonserwowanie ich, takie jak zamrażanie, suszenie lub podsuszanie. Istnieje również sporo przepisów, co przygotować ze swoich zbiorów, np. sos pomidorowy.

Jeśli masz dużo uszkodzonych lub mniej „pięknych” pomidorów, świetnie nadadzą się one zarówno do suszenia, jak i do sosu. Jednak nigdy nie używaj zgniłych, zainfekowanych lub spleśniałych pomidorów.

Przeczytaj dalej, jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zamrażać, suszyć lub podsuszać pomidory, albo jak zrobić sos pomidorowy!

Jak mrozić pomidory 

Zacznijmy od prawdopodobnie najłatwiejszego sposobu na zachowanie wszystkich pomidorów: zamrażanie. Możesz zamrozić pomidory w różnych formach: całe, w kawałkach, w plastrach lub zmieszane. Po rozmrożeniu pomidory nie będą się zbyt dobrze nadawać do sałatki, ponieważ stają się wtedy rozmiękłe. Wtedy najlepszą opcją jest ich ugotowanie.

Pomidory należy zamrozić w torebkach lub słoikach o wadze około pół kilograma, a potem wyciągać je jesienią lub zimą, kiedy masz ochotę na gulasz.

nelson_garden_a_quick_guide_to_freezing_or_drying_tomatoes_blog_post_image_2.png

Jak suszyć pomidory

Suszenie pomidorów to jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie swoich zbiorów i wydłużenie ich przydatności.

Można suszyć wszystkie rodzaje pomidorów, ale niektóre odmiany nadają się do tego lepiej niż inne. Najlepiej używać pomidorów o twardym miąższu i nieco grubszej skórce. Soczyste pomidory o cienkiej skórce najlepiej spożywać na świeżo.

Aby wysuszyć pomidory, pokrój je na plastry o grubości 3-4 mm. Czas suszenia będzie zależał od ilości wody zawartej w pomidorach, grubości plastrów, przepływu powietrza i wilgotności. Aby uzyskać najlepszy rezultat, susz plastry pomidora w suszarce w temperaturze 40°C przez 4-5 godzin. Jeśli nie masz suszarki, możesz to zrobić w zwykłym piekarniku. W takim przypadku ustaw piekarnik na najniższą temperaturę i trzymaj piekarnik uchylony, aby zapewnić dobrą cyrkulację powietrza. Trzeba pamiętać, że w zwykłym piekarniku może być trudniej uzyskać dobrze wysuszone i chrupiące plastry pomidora.

Gdy plastry pomidora wyschną, umieść je w słoiku z pokrywką. Należy go postawić w ciemnym miejscu, ponieważ dzięki temu nawet na kilka lat zachowają zarówno kolor, jak i intensywny pomidorowy smak (tylko jeśli są naprawdę suche, w przeciwnym razie może rozwinąć się pleśń). Po wysuszeniu można je również zamarynować w oleju lub zmielić na proszek do gotowania lub do sosów.

nelson_garden_a_quick_guide_to_freezing_or_drying_tomatoes_blog_post_image_3.png

Jak „podsuszyć” pomidory

Różnica między pomidorami suszonymi, suszonymi na słońcu, a podsuszonymi polega na tym, że dwa pierwsze rodzaje to pomidory całkowicie suche; natomiast podsuszone pomidory są suszone tylko częściowo i mają w sobie trochę płynu i wilgoci.

Jak więc podsuszyć pomidory? O tak: pokrój pomidory, posól, nastaw piekarnik na 125°C i wstaw pomidory na około 2 godziny. Podsuszone pomidory są wyjątkowo smaczne np. na bruschetcie, lub jako dodatek do ciasta, czy do zapiekanej dyni. Domowe pomidorki koktajlowe będą smakować niebiańsko, jeśli podzielisz je na pół i umieścisz w żaroodpornej formie, rozciętą stroną do góry, razem z czosnkiem, cytryną i wybranymi przez siebie ziołami.

Podsuszone pomidory należy przechowywać w lodówce. Pamiętaj, że nadają się do spożycia krócej niż suszone pomidory, ale i tak są niesamowicie pyszne.

nelson_garden_a_quick_guide_to_freezing_or_drying_tomatoes_blog_post_image_4.png

Jak zrobić sos pomidorowy

Do tego przepisu możesz użyć każdego rodzaju pomidorów: czerwonych, pomarańczowych lub zielonych. Dostosuj słodkie i kwaśne dodatki z przepisu do smaku pomidorów. Na przykład sos z zielonych pomidorów może wymagać nieco więcej słodyczy.

Możesz także urozmaicić składniki różnymi przyprawami i ziołami. Dzięki oregano Twój sos pomidorowy będzie idealnie pasował do pizzy, a dodając bazylię, uzyskasz doskonały sos do makaronu.

Co potrzeba do przygotowania sosu pomidorowego?

  • 1 kg pomidorów 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • ½ łyżki miodu lub cukru (dla słodkości) 
  • ½ łyżki soku z cytryny, soku z limonki lub octu jabłkowego (dla kwaśności) 
  • Chili 
  • Świeże lub suszone zioła (np. bazylia, pietruszka, oregano, kolendra) 
  • Świeżo zmielony czarny pieprz 
  • Sól

Jak zrobić sos pomidorowy?

Pokrój pomidory i drobno posiekaj cebulę.

Delikatnie rozgrzej oliwę w rondlu, najlepiej żeliwnym. 

Wsyp posiekaną cebulę, z chili i czarnym pieprzem. Oliwa z oliwek nie lubi zbyt wysokich temperatur, więc postaraj się nie smażyć cebuli.

Gdy cebula stanie się miękka i lekko przezroczysta, dodaj pomidory, oraz słodkie i kwaśne dodatki. Obniż temperaturę i duś przez co najmniej 45 minut.

Jeśli chcesz, aby sos był rzadszy, możesz rozcieńczyć go wodą. 

Na koniec, po około 45 minutach, posól i dodaj świeże przyprawy. Posmakuj sos, dopraw, ostudź i przelej go do czystego słoika. Sos będzie najsmaczniejszy i „przejdzie” świeżymi ziołami po kilku dniach.

No i gotowe: Twój własny domowy sos pomidorowy!