MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Ziołowy makaron z marchewką

20 czerwca 2022

Czasami chcesz, aby posiłek był prosty i szybki w przygotowaniu. Ten przepis na makaron z marchewką jest idealny. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację, a jeśli chcesz nadać mu jeszcze bardziej elegancki charakter, możesz podać go z kawałkiem grillowanego haloumi lub kurczaka. Może nawet uprawiasz wiele ze składników we własnym ogrodzie? 

Potrawa jest niezwykle kremowa, a jednocześnie ziołowa i pożywna, ze świeżym posmakiem pomidorów. Jeśli przygotowujesz to danie w sezonie pomidorów, możesz użyć świeżych pomidorów, ale zimą można również użyć rozgniecionych pomidorów w opakowaniu tetra lub mrożonych pomidorów z letnich zapasów.

Nelson_Garden_Herby carrot pasta_image_1.jpg

Ziołowy makaron z marchewką | 4 porcje

  • 1 duża żółta cebula
  • 700 g marchwi
  • 750 g świeżych pomidorów (można zastąpić 500 g kupionych, rozgniecionych pomidorów)
  • ½ dl przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½–1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3½ dl śmietanki owsianej
  • ½ dl oliwy z oliwek do smażenia
  • sól i czarny pieprz

Cebulę obrać i drobno poszatkować. Obrać lub wyszorować marchew i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Pomidory pokroić na grube kawałki.

Podsmażyć cebulę i zioła na oliwie, aż cebula zmięknie, dodać marchew, sól i smażyć, aż marchew zmięknie. Wrzucić przecier pomidorowy i smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory i smażyć, aż odparuje woda. Wlać śmietankę owsianą i zetrzeć czosnek. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, doprawić solą i czarnym pieprzem.

Podawać z ugotowanym makaronem.