Uprawa własnej bazylii i obserwowanie, jak rośliny się rozwijają i rosną, jest niesamowite. Bazylia jest nie tylko piękna jako element dekoracyjny w domu, ale także fantastycznie smakuje i pachnie. Najlepsze jest w niej to, że jest naprawdę prosta w upra
Dostępne są różne rodzaje bazylii, w innych kolorach i smakach. Aby wymienić tylko kilka: bazylia czerwona i zielona, cytrynowa, cynamonowa i tajska. Eksperymentuj, a znajdziesz swoją ulubioną odmianę.
Bazylia uwielbia ciepło i dlatego najlepiej sadzić ją w słonecznym i ciepłym miejscu, np. na jasnym parapecie. Ciepło jest ważne zarówno podczas kiełkowania nasion, jak i podczas wzrostu roślin. Bazylia potrzebuje dużo wody, aby się rozwijać, pamiętaj zatem aby utrzymywać wilgotną glebę, nie przemoczoną.
W poniższym 7-etapowym przewodniku zebraliśmy nasze wskazówki dotyczące uprawy silnych, zdrowych i pięknych roślin bazylii:
Zacznij od wypełnienia ⅓ doniczki ziemią do sadzenia. Resztę doniczki wypełnij ziemią do wysiewu. Zanim nasiona wykiełkują i wyrosną, ich korzenie dotrą do gleby do sadzenia na dnie. Taka mieszanka dostarczy im niezbędnych składników odżywczych. Rośliny bazylii nie wymagają przesadzania.
Wyrównaj górną warstwę ziemi, podlej ją i sprawdź, czy jest wilgotna. Wsyp nasiona bazylii do doniczki. Przykryj je cienką warstwą ziemi i ostrożnie podlej wodą z butelki z rozpylaczem. Nasiona potrzebują światła, aby wyrosnąć, więc uważaj, aby nie przysypać ich zbyt grubą warstwą.
Postaw doniczki na ciepłym i jasnym parapecie. Jeśli uprawiasz bazylię zimą, musisz zapewnić roślinom dodatkowe światło za pomocą lamp do uprawy, w przeciwnym razie nasiona nie wykiełkują. Aby zapewnić im optymalne warunki, dobrze jest przykryć doniczki folią spożywczą, aż nasiona zaczną kiełkować. Od czasu do czasu podnoś folię i podlewaj je za pomocą butelki z rozpylaczem - pamiętaj, aby gleba była wilgotna, ale nie przelana.
Aby twoje rośliny miały zawsze ciepło i wilgotno, możesz kupić mini szklarnię. Możesz także stworzyć własną, odcinając dna plastikowych butelek. Umieść butelki na doniczkach, co zapewni bazylii optymalne środowisko. Pamiętaj, aby usunąć korki z butelek, by twoje „mini szklarnie” były odpowiednio wentylowane.
Możesz zostawić bazylię w doniczkach, w których ją wysiałeś. Jeśli jednak chcesz mieć większe, bujniejsze rośliny, powinieneś je przesadzić. Gdy nasiona wykiełkują, ostrożnie wyjmij część siewek z doniczki i przesadź je do nowej. Im więcej miejsca między roślinkami, tym silniejsze będą. W każdej doniczce najlepiej mieć około 3-4 sadzonek.
Regularnie podlewaj bazylię, nie przesuszaj jej ani nie przelewaj. Gdy siewki osiągną wysokość około 5 centymetrów, możesz zacząć dodawać do wody, którą je podlewasz, płynnego nawozu. Pamiętaj, że bazylia potrzebuje więcej składników odżywczych niż inne podobne do niej zioła.
Jeśli masz jakieś osłonięte miejsce, takie jak szklarnia, oranżeria lub przeszklony balkon, w nich bazylia będzie czuła się najlepiej, rosła bujna, a jej liście będą jeszcze smaczniejsze. Nie martw się jednak, jeśli takiego nie masz. Trzymaj rośliny na parapecie, w mini szklarni lub w domowej szklarni z plastikowych butelek.
Jeśli chcesz uprawiać bazylię na zewnątrz; upewnij się, że temperatura nie jest niższa niż 15°C. Jeśli w ciągu dnia jest ciepło, ale w nocy wciąż chłodno, na noc przenoś rośliny do pomieszczenia. Przyzwyczajaj je do warunków na zewnątrz, pozostawiając na zewnątrz tylko na kilka godzin i nie wystawiaj na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Po kilku dniach możesz przenieść bazylię w bardziej nasłonecznione miejsce. Pamiętaj, aby zapewniać jej wodę i odżywienie. Jeśli na zewnątrz jest deszczowo, wietrznie lub zimno, trzymaj rośliny w pomieszczeniu.
Zbieraj bazylię, odcinając liście na szczycie rośliny. W ten sposób łatwiej wytworzy ona nowe łodygi i liście. Otrzymasz również grubszą, krzaczastą, bujną roślinę, która będzie ładniejsza dla oka.
Zadbaj o to, by twoja bazylia nie kwitła. Jeśli zacznie wytwarzać małe kwiaty, odetnij je, w przeciwnym razie roślina skoncentruje się na produkowaniu ich i opiece nad nimi zamiast na liściach. Ponadto, kwiaty mają tendencję do zabierania wielu smaków z liści bazylii.
Bazylia jest bardzo popularna jako przyprawa. Pokrój liście świeżej bazylii, dodaj czosnek, orzeszki pinii, parmezan, oliwę z oliwek, sól i pieprz, a otrzymasz własne domowe pesto. Bazylia jest również pyszna na kanapce z pomidorem i mozzarellą, pasuje do awokado i pomidorów!
Zebrałeś za dużo bazylii? Żaden problem - bazylia świetnie się mrozi. Posiekaj ją grubo, przełóż do kilku pojemniczków i włóż do zamrażarki. Możesz również napełnić nią tacki na kostki lodu i wlać do nich odrobinę oleju - w ten sposób bazylia będzie o wiele lepsza - i praktyczna! Na przykład, gdy robisz sos pomidorowy i potrzebujesz przypraw - dodaj kostki bazyliowe!