Cieszenie się owocami własnych zbiorów w środku zimy to niesamowite uczucie. Aby było to możliwe, Twoim sprzymierzeńcem będzie zamrażarka! Podpowiemy Ci, jak najlepiej zamrozić warzywa i owoce jagodowe. Miłej lektury!
Warzywa i owoce jagodowe można zamrażać na kilka sposobów. Wiele warzyw najlepiej jest zblanszować lub podgotować przed zamrożeniem. Można to zrobić gotując warzywa w lekko osolonej wodzie przez kilka minut. W ten sposób lepiej zachowają swoją teksturę i smak.
Zastanawiasz się, jak długo mrożone warzywa pozostaną świeże w zamrażarce? Warzywa mrożone mają długi okres przydatności do spożycia, chociaż nie będą dobrze smakować wiecznie. Rok to wystarczający standard!
Owoce jagodowe należą do najłatwiejszych do zamrożenia. Rozłóż je na tacy lub talerzu i włóż do zamrażarki. Gdy zamarzną, umieść je w pojemnikach lub woreczkach. Jeśli włożyć je do zamrażarki bezpośrednio w pojemniku lub woreczku, utworzą jedną wielką zamrożoną bryłę.
Posiekaj i zblanszuj boćwinę, szpinak, kapustę lub inne liściaste warzywa. Zostaw je do ostygnięcia i osusz przed zamrożeniem.
Podziel różyczki kalafiora lub brokułów na kawałki i zblanszuj.
Groszek i fasolę podgotuj przed zamrożeniem. Jeśli zblanszujesz suchą fasolę, możesz ją zamrozić tak jak owoce, na tacce, a następnie przesypać do pojemników lub woreczków.
Chili można zamrozić w całości lub w kawałkach, bez wcześniejszego blanszowania. Papryka również doskonale nadaje się do zamrażania na świeżo. Kiedy przyjdzie czas na jej zjedzenie, najlepiej będzie smakować w gulaszu, w cieście lub w zapiekance.
Drobno posiekaj przyprawy i zioła i zamroź je w małych woreczkach lub pojemnikach. Zamrażarka dobrze zachowa ich smak!
Cebulę, por i czosnek można posiekać na małe kawałeczki, zamrozić i przygotować się na zimowe gotowanie.
Ugotuj kolby kukurydzy, a następnie nożem zetnij ziarna, zanim je zamrozisz.
Dynię można przechowywać przez długi czas w temperaturze pokojowej. Z tym, że jeśli jej skórka ulegnie uszkodzeniu, może to spowodować zepsucie całej dyni. Dlatego dobrym pomysłem jest zamrażanie dyni. Obierz i pokrój ją na kawałki. Najlepiej jest zblanszować dynię przed zamrożeniem.
Marchew, pasternak, buraki, rzepa i inne warzywa korzeniowe należy blanszować przed zamrożeniem. Pokrój je na mniejsze kawałki i gotuj przez kilka minut. Pozwól im ostygnąć i osusz przed zamrożeniem. Możesz również zamrozić je surowe i starte, i wykorzystać je do gotowania.
Ponieważ cukinia zawiera dużo wody, najlepiej będzie zblanszować cukinię w kawałkach przed zamrożeniem. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz pokroić i zamrozić ją na świeżo. Mrożona cukinia dobrze nadaje się do gotowania po rozmrożeniu!
Pomidory można zamrażać na różne sposoby: w całości, w kawałkach, w plasterkach lub zmieszane. Rozmrożonych pomidorów prawdopodobnie nie dodasz do sałatki, ponieważ po wyjęciu z zamrażarki będą miały dość rozmiękłą konsystencję. Zdecydowanie lepiej będą smakować w ciepłych potrawach!
Zrób puree z owoców, warzyw korzeniowych, przypraw lub warzyw liściastych i zamroź w małych porcjach, na przykład w pojemnikach na kostki lodu. Dodadzą smaku zimowym potrawkom lub staną się odżywczym dodatkiem do koktajli!
Ponieważ ogórek i sałata zawierają dużą ilość wody, zamrażanie ich nie jest dobrym pomysłem.