MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Kompost w mieszkaniu

24 marca 2023

Oczywiście, że możesz uprawiać własną ziemię, nawet jeśli mieszkasz w mieszkaniu. Niech pnącza pomidorów, przekwitłe pelargonie i fusy z kawy staną się częścią twojego kompostowego cyklu w czterech ścianach domu. Tutaj sugerujemy dwie możliwe metody.  

Złamana gałązka na pomidorze, roślina ogórka, który nie do końca przetrwała i może okazjonalnie skórka jabłka. Nawet jeśli uprawiasz na niewielkim obszarze, nadal możesz mieć obumarłe części roślin, z którymi trzeba się uporać. Prawdopodobnie masz też resztki warzyw z kuchni, nawet jeśli większości z nich użyjesz.

Ozdobna doniczka z ziołami w salonie. Pozwól, aby twoja uprawa ziół nabrała rozpędu dzięki pożywnemu kompostowi, który sam stworzyłeś. Zdjęcie: Lovisa Back

Wiele osób ma też teraz możliwość wyrzucenia swoich zielonych odpadów do równie zielonego (lub brązowego) worka, którym zajmuje się firma zajmująca się wywozem odpadów. Jest to oczywiście lepsze niż spalanie odpadów organicznych na wysypisku, ale szkoda tak pozbywać się rzeczy, które mogłyby być wspaniałym pożywieniem dla twojej uprawy, nieprawdaż?

Kompostownik to po prostu miejsce rozkładu martwego materiału z królestwa roślin lub zwierząt. Jeśli tylko chcesz, i tak możesz kompostować i uprawiać własną ziemię, nawet jeśli mieszkasz pięć pięter wyżej.

Kompost Bokashi

Metoda Bokashi oznacza, że twój materiał organiczny (resztki jedzenia i martwe części roślin) jest przetwarzany przez mikroorganizmy w środowisku beztlenowym. Mówiąc najprościej, fermentujesz swoje odpady w hermetycznym pojemniku przed zakopaniem ich w ziemi, aby przekształcić je w glebę. Pierwszy krok - fermentację - można łatwo przeprowadzić pod zlewem. Krok drugi - fabryka gleby - może być również prowadzony w pomieszczeniu, ale wymaga nieco większego pojemnika.

Od napełnienia pojemnika do przygotowania ziemi mija od jednego do kilku miesięcy. Zależy to przede wszystkim od tego, jaka temperatura jest w środku. Ciepło przyspiesza krok drugi.

Zwiędłe tulipany rozkładają się w kompostowniku. W kompostowniku bokashi przyspieszasz proces rozkładu, posypując go specjalną mieszanką. Zdjęcie: Lovisa Back

Kompost z robaków

W kompoście z robaków robaki wykonują pracę polegającą na przekształcaniu resztek jedzenia w glebę. Jeśli masz zdolności manualne, istnieje wiele instrukcji, jak zbudować własny kompostownik na kompost z robaków. Dostępne są również gotowe rozwiązania w zakresie kompostu robakowego dla hodowców miejskich.

Kompost z robaków można przechowywać zarówno w pomieszczeniach, jak i na zewnątrz (np. na balkonie). Dobrze utrzymany kompostownik nie pachnie ani nie przyciąga mrówek i much. W pomieszczeniach może być konieczna szczególna ostrożność, aby uniknąć takich problemów. Na zewnątrz pojemnik musi być dobrze izolowany, aby robaki mogły przetrwać.

Dobrze działający kompostownik z robaków może zamienić resztki jedzenia w gotową do użycia glebę w ciągu miesiąca. Na początku należy jednak odczekać kilka miesięcy, zanim twoja mała fabryka ziemi zacznie działać.

Skrzynia uprawowa w ogrodzie na dachu pełna zielonych liści. Dzięki własnemu kompostowi zachowujesz cyrkularne podejście do ogrodu na dachu. Zdjęcie: Lovisa Back

Inne metody kompostowania

W ciepłym kompostowniku odpady żywnościowe i martwe rośliny są rozkładane przez bakterie i grzyby w wysokiej temperaturze. Ważne jest, aby pojemnik był dobrze izolowany i bez dużych otworów. W kompostowniku ogrodowym temperatura nie jest tak wysoka, a robaki pomagają również rozkładać części roślin i odpady ogrodowe. Kompostownik ogrodowy nie musi być bardzo gęsty i równie dobrze może być po prostu stosem odpadów na trawniku. Te dwa rodzaje kompostu najlepiej nadają się do użytku na zewnątrz.

Zezwolenie lokalnych władz

W niektórych miejscach musisz zgłosić lokalnym urzędom, że uruchamiasz kompostownik odpadów z gospodarstw domowych. Możesz też potrzebować pozwolenia. Skontaktuj się z nimi, zanim zaczniesz.