Gdy rośliny kabaczka zaczynają owocować, zazwyczaj jest ich wiele naraz. Ważne jest, aby mieć kilka dobrych przepisów na urozmaicenie potraw, które się z nich przygotowuje. To koreańskie danie naleśnikowe przygotowuje się błyskawicznie i jest ono idealnym letnim obiadem, gdy nie chce się długo siedzieć w kuchni, ale nadal chce się cieszyć domowymi zbiorami.
Kabaczek, cukinia lub courgette mogą być mrożone, marynowane i spożywane na świeżo, co jest korzystne, ponieważ rośliny te mają tendencję do wydawania dużej ilości owoców. Z cukinii można przyrządzać gulasze, zapiekanki, steki, a nawet piec - wystarczy wypróbować ją w kuchni i sprawdzić, co smakuje najlepiej.
300 g cukinii
1 żółta cebula
1 dl mąki pszennej
½ dl skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka łagodnej soli, np. soli morskiej lub himalajskiej
olej rzepakowy do smażenia
½ dl japońskiego sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki oleju sezamowego
1–2 ząbki czosnku
½ chili lub do smaku
1 mała szalotka
Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno poszatkować. Włożyć cukinię i cebulę do miski i dodać pozostałe składniki. Wymieszać wszystko razem np. drewnianą łyżką, tak aby wszystko dobrze się rozprowadziło. Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju i poddusić połowę mieszanki. Rozprowadzić ciasto łyżką, tak aby równomiernie wypełniło patelnię. Smażyć po kilka minut z każdej strony lub do czasu, aż się ładnie zrumienią. Jeśli naleśnik przylgnie do patelni, podważ łopatką i odwróć go za pomocą dużego talerza lub odwróć łopatką. Powtórzyć czynność z pozostałą częścią ciasta.
Pokroić naleśnik na małe kawałki i jeść z sosem do maczania.
Drobno posiekać czosnek, chili i szalotkę, a następnie umieścić je w małej misce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
(Na zdjęciu naleśnik jest pokryty ziarnami sezamu i poszatkowaną cebulą).