Pyszną letnią roladę biszkoptową można szybko przygotować i zmieniać nadzienie w zależności od upodobań i pory roku. Gdy sezon na jagody jest w pełni, rolada doskonale nadaje się do wykorzystania różnych owoców, które rosną w ogrodzie.
Tego lata zaproś na pyszną roladę z marynowanymi truskawkami. Jest łatwa w przygotowaniu i można ją urozmaicać na wiele sposobów, wykorzystując różne letnie owoce jagodowe. Dlaczego nie spróbować z malinami, jeżynami lub jagodami. Która z nich będzie Twoją ulubioną?
Ciasto na roladę
3 jajka
1,5 dl cukru pudru
2 dl mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Nadzienie z owoców
1 litr truskawek
2 łyżki płynnego miodu
1 limonka
Nadzienie ze śmietany i twarogu
2 dl śmietany
100 g twarogu
1/2 łyżeczki proszku waniliowego
2 łyżki cukru pudru
Co trzeba zrobić:
-
-
- Truskawki opłukać i odcedzić. Wymieszać truskawki i miód ze skórką i sokiem z jednej limonki. Pozostawić na czas przygotowania ciasta, aby truskawki wchłonęły smaki.
- Nastawić piekarnik na 250 stopni i wyłożyć długą blachę papierem do pieczenia.
- Jajka i cukier puder ubić na puszystą masę.
- Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, a następnie dodać do ubitych jajek.
- Dodać mleko i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wlać masę do formy i piec w piekarniku przez 5-7 minut.
- W tym czasie posypać blachę do pieczenia odrobiną cukru pudru.
- Odwróć ciasto do góry nogami na posypanym papierze do pieczenia i usunąć papier, na którym piekło się ciasto.
- Śmietanę i twaróg ubić elektryczną trzepaczką do uzyskania gęstej masy. Przesiać do masy cukier puder i cukier waniliowy, a następnie wymieszać.
- Po ostygnięciu ciasta posmarować je kremem.
- Osuszone truskawki równomiernie rozłożyć na kremie.
- Zwinąć ciasto i udekorować według uznania.