Czasami chcesz, aby posiłek był prosty i szybki w przygotowaniu. Ten przepis na makaron z marchewką jest idealny. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację, a jeśli chcesz nadać mu jeszcze bardziej elegancki charakter, możesz podać go z kawałkiem grillowanego haloumi lub kurczaka. Może nawet uprawiasz wiele ze składników we własnym ogrodzie?
Potrawa jest niezwykle kremowa, a jednocześnie ziołowa i pożywna, ze świeżym posmakiem pomidorów. Jeśli przygotowujesz to danie w sezonie pomidorów, możesz użyć świeżych pomidorów, ale zimą można również użyć rozgniecionych pomidorów w opakowaniu tetra lub mrożonych pomidorów z letnich zapasów.
Cebulę obrać i drobno poszatkować. Obrać lub wyszorować marchew i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Pomidory pokroić na grube kawałki.
Podsmażyć cebulę i zioła na oliwie, aż cebula zmięknie, dodać marchew, sól i smażyć, aż marchew zmięknie. Wrzucić przecier pomidorowy i smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory i smażyć, aż odparuje woda. Wlać śmietankę owsianą i zetrzeć czosnek. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, doprawić solą i czarnym pieprzem.
Podawać z ugotowanym makaronem.