MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Zrób własny kompost w 8 łatwych krokach

01 czerwca 2021

Chcesz przenieść swoje ogrodnictwo na wyższy poziom? Spróbuj zrobić własny przydomowy kompost! Małe gałązki, zwiędłe kwiaty i liście - przedstawiamy kompletny przewodnik po tym, jak stworzyć przydomowy kompostownik!

Jordförbättring-Lovisa-Back-6.jpg

Co musisz wiedzieć przed rozpoczęciem pracy 

Przygotowanie własnego kompostu wymaga cierpliwości, ponieważ jest to dość długi proces. Musisz odczekać co najmniej półtora roku, zanim będziesz mógł go używać w swoim ogrodzie. Ale jeśli uprawiasz często i dużo, to zdecydowanie warto! 

Tworzenie własnego kompostu wymaga również trochę miejsca. Potrzebujesz miejsca do przechowywania kompostownika. Pojemniki takie można kupić w większości sklepów ogrodniczych. Możesz również wykonać własny kompostownik z drewnianych desek, jak pokazano na obrazku powyżej. Alternatywnie zadziała także większe pudełko lub taca! 

Najlepiej zacząć przygotowywać własny kompost latem. Z nadejściem jesieni rozpocznie się drugi etap kompostowania. Aby odpowiednio rozwijały się w nim mikroorganizmy i sprawiały, że będzie wystarczająco pożywny dla twoich rośli, kompost potrzebuje dużo tlenu. Powinieneś rozłożyć go na ziemi, a następnie przykryć dwiema kolejnymi warstwami odpadów ogrodowych i gleby. Ta para to ważne składniki, które rozpoczynają proces rozkładu materii. Szerokość twojego kompostownika powinna być większa niż jego wysokość, aby zapewnić wystarczającą ilość tlenu. To wymaga trochę miejsca. Jeśli wydaje ci się, że masz go za mało - zrób mniejszy kompostownik!

Jak wspomnieliśmy wyżej, gleba jest ważnym składnikiem przydomowych kompostów. Powinna być pożywna i korzystnie wpływać na mikroby w kompoście. Możesz przygotować własną mikro-korzystną glebę, dodając do niej odpadki kuchenne, żywnościowe, które są innym rodzajem kompostu. Możesz również kupić bogatą w składniki odżywcze ziemię w sklepie ogrodniczym. 

Jak zrobić własny kompost w 8 krokach

  1. Zacznij od znalezienia lub stworzenia miejsca w ogrodzie, które będzie służyć za pojemnik na kompost. Używaj go do wyrzucania gałązek, liści, skoszonej trawy i innej materii organicznej, którą nazywany materiałem brązowym.

  2. Na kompostownik wybierz miejsce zacienione, najlepiej takie, gdzie nie pada bezpośrednie światło słoneczne.

  3. Gdy nadejdzie jesień, rozłóż brązowy materiał kompostowy grubą warstwą na powierzchni gleby lub w rzędach. Przykryj go równie grubą warstwą zielonego materiału, złożoną z uschniętych kwiatów i zielonych części roślin. Na koniec dodaj bogatą ziemię, stymulującą rozwój mikro-życia.

  4. Połącz trzy warstwy ze sobą, ugniatając, chodząc i skacząc po nich. Zmieszasz dzięki temu warstwy i zapewnisz wystarczającą ilość tlenu w materii. Tlen jest bardzo ważny dla mikroorganizmów w kompoście, ale z drugiej strony zbyt duża jego ilość może zaszkodzić bakteriom. Bądź zatem ostrożny w swoim kompostowym tańcu.

  5. W zależności od ilości kompostu, który chcesz uzyskać, powtarzaj procedurę rozkładania warstw, aż będziesz zadowolony z jego ilości. Szerokość kompostu powinna być dwa razy większa niż jego wysokość.

  6. Przykryj kompost słomą, aby zabezpieczyć go przed zimowym chłodem. W ten sposób przyspieszysz proces rozkładu.

  7. Gdy nadejdzie wiosna, przemieszaj kompost. Jest to konieczne, aby doprowadzić do niego tlen po mroźnych zimowych miesiącach. Następnie pozostaw kompost samemu sobie na około rok. Regularnie do niego zaglądaj i podlewaj, jeśli za bardzo wyschnie.

  8. Weź łopatę i ciesz się domowym kompostem bogatym w mikroorganizmy! Używaj go jako dodatku do ziemi ogrodowej, na klomby i donice.

Powodzenia w kompostowaniu!

Jordförbättring-Lovisa-Back-5.jpg