Liście sałaty doskonale nadają się do tacos, zarówno jako nadzienie, jak i jako „muszla taco”. Świeża alternatywa na gorące letnie dni.
Wyobraź sobie, że możesz wyhodować swój własny chleb do taco! Jedzenie farszu do taco zawiniętego w sałatę lodową dodaje daniu chrupkości i świeżości, a ponadto stanowi naturalnie bezglutenową alternatywę dla placków tortilla. Jeśli nie lubisz fasoli, możesz zastąpić ją ugotowaną soczewicą lub 300 g wybranego przez siebie wegańskiego nadzienia, a jeśli używasz mięsa mielonego, zacznij je od początku podsmażać.
2 żółte cebule
1 czerwona papryka
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżeczka kminku
świeże chili lub pieprz cayenne do smaku
2 dl ziaren kukurydzy
1 dl koncentratu pomidorowego
Odsączona fasola z 2 opakowań Tetra Pak, np. nerkowata lub czarna
1 dl drobno posiekanej natki pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
sól i czarny pieprz
Do podania: liście sałaty lodowej, cienkie plasterki szalotki, 1 dl owsianej śmietany fraiche wymieszanej z 2 łyżkami sambal oelek.
Cebulę obrać i drobno poszatkować, paprykę pokroić na kawałki. Podsmażyć cebulę i paprykę na oleju z dodatkiem soli i czarnego pieprzu, aż cebula zmięknie i nabierze ładnego koloru. Dodać paprykę w proszku, kminek i chili lub pieprz cayenne i smażyć przez minutę. Dodać kukurydzę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać fasolę i podgrzewać ją przez kilka minut. Doprawić do smaku, jeśli to konieczne. Zdjąć z ognia i wmieszać natkę pietruszki.
Część nadzienia ułożyć na liściu sałaty lodowej, udekorować szalotkami i śmietaną fraiche.