Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy do uprawy kwiat letni niż aksamitki. Kwitną chętnie niemal niezależnie od miejsca, w którym rosną. Jednak najpiękniej wyglądają, gdy są ustawione na słonecznym stanowisku i rosną w dobrze zdrenowanej glebie.
Aksamitki są wdzięcznymi i łatwymi w uprawie roślinami. W czasie chłodnego i deszczowego lata to właśnie aksamitki mogą utrzymać się wśród kwiatów na rabacie. Poza tym, ten jednoroczny kwiat letni doskonale rośnie w naprawdę słonecznych miejscach. Aksamitki dobrze rozwijają się w dobrze nawożonej i dobrze zdrenowanej glebie, ale są stosunkowo mało wymagające. Rzadko trzeba zajmować się aksamitkami; kwitną chętnie przez całe lato.
„Taishan Orange” to wytrzymały gatunek aksamitki, który ładnie wygląda w połączeniu z trawami i wysokimi odmianami lilii. Zdjęcie: Annika Christensen
Niektórzy hodowcy decydują się na uprawę aksamitek, aby uchronić się przed szkodnikami. W rzeczywistości badania wskazują, że aksamitki utrzymują nicienie (pasożyty żyjące w ziemi) z dala od gleby. Nie wiadomo, czy zauważysz ten efekt we własnej uprawie. Sadzenie różnych odmian razem jest prawie zawsze dobre dla gleby i tego, co w niej rośnie – między innymi po to, aby zapewnić szeroki wybór pożytecznych owadów w ogrodzie.
Kwiaty aksamitki „Strawberry Blonde” są bardzo ładne i można je jeść. Należy wysuszyć płatki i użyć jako dekoracji do potraw. Zdjęcie: Annika Christensen
Nasiona aksamitek łatwo kiełkują i mogą być wysiewane na zewnątrz, gdy tylko gleba się ociepli, co następuje zwykle pod koniec kwietnia lub na początku maja. W celu uzyskania wcześniejszego kwitnienia warto jednak wysiać do gruntu na początku kwietnia. Można wtedy cieszyć się kwitnieniem od połowy czerwca aż do nadejścia mrozów.
Nasiona aksamitki, podobnie jak innych kwiatów letnich, są niewielkie (choć długie) i wystarczy płytki wysiew w ziemi do siewu. Do ich przykrycia wystarczy zwykle cienka warstwa ziemi o grubości około pół centymetra. Można też nasiona wysypać na ziemię i przykryć np. wermikulitem. Wysiewać trzeba dość rzadko, pozostawiając po kilka centymetrów między każdym nasionkiem. Przed wysiewem podlej i upewnij się, czy gleba jest wilgotna. Wilgotność ziemi trzeba utrzymywać również zarówno przed, jak i po wykiełkowaniu nasion. Można się spodziewać, że nasiona wykiełkują w ciągu tygodnia lub dwóch.
Kiedy aksamitki zaczynają się rozrastać i jest im ciasno, czas przesadzić je do nieco większych doniczek. Jeśli wysiewaliśmy na tacach do uprawy, to zazwyczaj przesadza się wtedy, gdy każda roślina ma około 5–10 cm. W nowych, nieco większych doniczkach użyj ziemi doniczkowej lub ziemi do kwiatów.
Gdy minie ryzyko przymrozków, można przesadzić aksamitki do doniczek na zewnątrz lub na grządki. Termin może się różnić w zależności od tego, gdzie mają być umieszczone rośliny. W doniczce w altanie jest zwykle cieplej i mniej wietrznie w porównaniu z nieosłoniętym miejscem w ogrodzie.
„Alumia Vanilla Cream” doskonale prezentuje się na rabacie. Zerwij zwiędłe kwiaty, a pojawi się ich więcej! Zdjęcie: Anna Lindeqvist
Można uszczykiwać pierwsze pąki, aby uzyskać bardziej krzaczastą roślinę. Dzięki temu roślina będzie miała więcej gałązek, na których pojawią się kwiaty. Aksamitka kwitnie przez całe lato, więc nie obawiaj się usuwać zwiędłych kwiatów. Dzięki temu będzie mogła poświęcić całą swoją energię na rozwój nowych kwiatów.
Aksamitki można uprawiać w doniczce lub w skrzyni. W doniczce łatwiej jest też utrzymać kwiaty z dala od ślimaków. Na zdjęciu odmiana „Strawberry Blonde”. Zdjęcie: Annika Christensen
Wielu działkowców potwierdza, że aksamitki przyciągają ślimaki jak magnes. Każdy, kto ma problemy ze ślimakami luzytańskimi, może więc użyć aksamitek jako przynęty, aby utrzymać ślimaki z dala od innych roślin. Niestety jest to niedogodność dla każdego, kto chce uprawiać aksamitki, aby cieszyć się pięknymi kwiatami!
Często spotykamy się z aksamitkami wykorzystywanymi jako rośliny na obrzeża kwietnika lub w połączeniu z innymi kwiatami w doniczkach, ale istnieją również wysoko rosnące aksamitki, które są idealne do bukietu. Aksamitka Linneusza „Burning Embers” to odmiana, która osiąga do ok. 60–70 cm wysokości, jej brązowo-czerwone kwiaty błyszczą jak małe guziki w bukiecie.
Aksamitki mogą być również pięknym dodatkiem przy przygotowywaniu potraw. Płatki można suszyć i mieszać w muślinie, jeść je świeże w sałatkach i deserach, albo można je dodać do sosu winegret. Do jedzenia używa się zazwyczaj przyprawionych aksamitek o ciekawym cytrusowym smaku. Tak przyprawione aksamitki są piękne i jadalne, co jest idealnym połączeniem.
Wskazówka! Aksamitki nadają się doskonale do wspólnych nasadzeń w ogrodzie przydomowym.
Jeśli ciekawi Cię rozpoczęcie uzyskiwania własnych nasion, aksamitka jest świetną rośliną na początek. Nasiona są długie i cienkie, a więc łatwe w obsłudze. Kiedy główka nasienna wygląda na dojrzałą i wyschniętą, można ją ostrożnie otworzyć, aby sprawdzić, czy nasiona są dojrzałe do zbioru. Jeśli nasiona są dojrzałe, należy odciąć główkę nasienną. Można sortować nasiona od razu lub zachować całą główkę do sortowania później. Ważne jest przechowywanie nasion w stanie suchym.
Istnieje wiele różnych odmian aksamitek do wyboru, niektóre z najbardziej popularnych to aksamitki małe, aksamitki aksamitne i aksamitki duże. Poniżej pomożemy wybrać odpowiednią aksamitkę spośród różnych odmian.