MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textBezpłatne zwroty
  • item.textSzybka dostawa
  • item.textZałożony w 1933 r.
Wskazówki i inspiracje

Odmiany kapusty - najlepsze sposoby ich jedzenia

24 June 2021

Kapusta jest bardzo popularna wśród miłośników zdrowia i jedzenia. Jest nie tylko pożywna, ale również wspaniała w uprawie, ponieważ można ją zbierać partiami przez całe lato. Ponadto kapusta występuje w wielu odmianach. Ale do czego tak naprawdę wykorzystać pak choi, kalarepę i rzepę? Dowiedz się, jak smakują niektóre popularne odmiany kapusty i jak najlepiej się nimi cieszyć.

Pak choi

nelson_garden_cabbage_varieties_the_best_way_to_eat_them_2.jpeg

Odmiana kapusty chińskiej przypominająca boćwinę szwajcarską. Można ją jeść na surowo, np. w sałatkach, ale także gotować i smażyć. Pak choi dobrze komponuje się z innymi warzywami, a najlepiej podawać go do ryb i mięs.

Brokuły

nelson_garden_cabbage_varieties_the_best_way_to_eat_them_3.jpeg

Brokuł jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw jakie posiadamy i zawiera wiele przeciwutleniaczy. Świetnie nadaje się do zup i zapiekanek lub na surowo do sałatek. Jeśli uprawiasz go samodzielnie, możesz również jeść kiełki brokuła.

Jarmuż toskański

nelson_garden_cabbage_varieties_the_best_way_to_eat_them_4.jpeg

Jarmuż toskański, znany również jako jarmuż Lacinato, jest bardzo dekoracyjny i może być stosowany jako ozdoba na rabatach kwiatowych. Uwielbiamy smażyć go na oliwie z oliwek razem z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiony solą i pieprzem. Dodaj śmietanę i pozwól jarmużowi nią przejść. Posyp orzeszkami pinii i parmezanem, od razu podawaj.  Smacznego!

Kalarepa

Kalarepa jest chrupiąca i ma słodki smak. Obierz ją i pokrój w cienkie paski. Wymieszaj z tłoczonym na zimno olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek i octem jabłkowym. Podawaj na liściach mieszanej sałaty, a najlepiej dopraw posiekaną kolendrą.

Romanesco

nelson_garden_cabbage_varieties_the_best_way_to_eat_them_5.jpeg

Romanesco (zwane również kalafiorem zielonym) to krzyżówka kalafiora i brokuła. Pokrój tę kapustę na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Przygotuj sos z musztardy, octu i oleju. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj romanesco z sosem i odstaw do ostygnięcia na 30 minut. Udekoruj podsmażonymi na maśle, świeżymi listkami szałwii.

Kalafior

nelson_garden_cabbage_varieties_the_best_way_to_eat_them_6.jpeg

Jego łagodny smak sprawia, że kalafior jest doskonałym dodatkiem do zapiekanek, gulaszów i zup. Doskonale sprawdza się w kuchni azjatyckiej, jako warzywo z woka, czy w indyjskiej masali. Kalafior zazwyczaj podaje się pieczony lub lekko blanszowany.

Brukselka

nelson_garden_cabbage_varieties_the_best_way_to_eat_them_7.jpeg

Brukselki mogą być dość gorzkie, jedzone na surowo, ale stają się słodsze po ugotowaniu. Przekrój je na pół i podsmaż na maśle. Dopraw czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną miodu. Smaż przez kolejne pięć minut. Śmiało, jedz na zdrowie!

Jarmuż

nelson_garden_cabbage_varieties_the_best_way_to_eat_them_8.jpeg

Jarmuż ma pieprzny smak, a jego chrupiąca tekstura sprawia, że jest wszechstronny; można go dusić, przygotować z niego chipsy lub dodać do smoothie. Wybierz swój ulubiony sok pomarańczowy, zmiksuj z jarmużem i dosłodź płynnym miodem. To świetny sposób na dostarczenie sobie dodatkowej porcji zieleniny!

Kapusta pekińska

Chrupka kapusta o łagodnym smaku. Kapustę pekińską można spożywać na surowo, poszatkowaną w sałatkach lub lekko ugotowaną. W Azji znajduje szerokie zastosowanie w potrawach smażonych metodą stir-fried oraz odgrywa główną rolę w kimchi - kiszonej kapuście pekińskiej.

Kapusta spiczasta

nelson_garden_cabbage_varieties_the_best_way_to_eat_them_9.jpeg

Ma bardzo łagodny maślany smak, co czyni ją idealną kapustą dla początkujących, którzy chcą się nauczyć lubić jej smak. Odetnij dolną część i pokrój główkę kapusty w grube paski. Gotuj na parze w bulionie przez maksymalnie pięć minut. Dopraw gałką muszkatołową i dodaj trochę gorącego sosu ze śmietany i chrupiącego boczku. Smacznego!

Kapusta włoska

Kapusta włoska ma dość łagodny, ziemisty smak. Wykorzystaj tę odmianę do stworzenia ekscytującej wariacji na temat zdrowych chipsów! Obierz liście z kapusty i odetnij grubą łodygę pośrodku. Ustaw piekarnik na średni ogień, posmaruj liście olejem sezamowym i posyp parmezanem, odrobiną soli morskiej i płatkami chili. Wstaw blachę do piekarnika na około 25-30 minut, aż chipsy nabiorą ładnego koloru.

Kapusta czerwona

Kapusta czerwona jest nieco pieprzna, ale po ugotowaniu staje się łagodniejsza. Bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach przez cały rok. Aby przygotować sałatkę z czerwonej kapusty, idealnej do dań mięsnych, zacznij od drobnego poszatkowania czerwonej kapusty. Dodaj świeżą kolendrę, daktyle bez pestek pokrojone na pół, sól, oliwę z oliwek i wyciśnięty sok z cytryny. Gotowe!

Brukiew

Brukiew jest podobna w smaku do rzepy, ale trochę łagodniejsza. Kawałki brukwi ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzej olej i zrumień rzepę. Dodaj masło, miód, imbir i rozmaryn. Smaż, aż brukiew będzie błyszcząca. Przed podaniem dopraw solą.

Rzepa

nelson_garden_cabbage_varieties_the_best_way_to_eat_them_10.jpeg

Rzepa ma nieco pieprzny, ale słodkawy smak. Nadaje się na pikle, ale można ją również ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać jako dodatek do dań. Cienkie liście rzepy mogą być również jedzone i używane jak boćwina lub szpinak.

Kapusta biała

nelson_garden_cabbage_varieties_the_best_way_to_eat_them_11.jpeg

Kapusta biała, lub po prostu kapusta, ma słodki i łagodny smak. Często jada się ją na surowo w sałatkach, ale także wykorzystuje do gołąbków, zup, gulaszów, dań z woka i potraw duszonych. Jest to również główny składnik sławnej sałatki coleslaw! Kapusta jest bogata w błonnik i witaminę C.