MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textBezpłatne zwroty
  • item.textSzybka dostawa
  • item.textZałożony w 1933 r.
Wskazówki i inspiracje

Ciesz sie swieżymi warzywami przez cały rok - uprawa w domu

07 December 2020

Naucz się uprawiać świeże warzywa, aromatyczne zioła i słodkie owoce przez cały rok. Uprawa w domu jest idealnym rozwiązaniem, jeśli chcesz mieć własną zieleninę, niezależnie od pory roku. Oto kilka dobrych rad, które pomogą Ci osiągnąć sukces w Twojej domowej uprawie: 

1. Stosuj nasiona łatwe w uprawie

Zioła i warzywa na ogół łatwo uprawia się w pomieszczeniach. Bazylia, kolendra i sałata doskonale nadają się do uprawy w domu przez cały rok. 

2. Przygotuj ziemię

Do uprawy w pomieszczeniach wybieraj ziemię dobrze wysuszoną i bogatą w składniki odżywcze. Aby gleba zachowała wilgotność, można dodać wermikulitu – naturalnego minerału, który zwiększa retencję wody i składników odżywczych. Można również dodać trochę perlitu, który podobnie jak wermikulit, jest naturalnym i przyjaznym dla środowiska materiałem, wyglądającym jak kruszony styropian. Perlit zapobiega zagęszczaniu gleby, czyniąc ją bardziej porowatą. Dzięki temu nasiona będą rosły szybciej i wytworzą się korzenie.  

3. Zastosuj dodatkowe lampy

Największym wyzwaniem przy uprawie w pomieszczeniach jest brak światła dziennego. W takich warunkach rośliny będą miały trudności ze wzrastaniem oraz staną się długie i smukłe. Stosując kilka dodatkowych lamp, pobudzisz wzrost swoich roślin. Istnieje wiele typów lamp do wyboru, ale w uprawie w pomieszczeniach najlepiej sprawdza się lampa fluorescencyjna z reflektorami. Jeśli używasz zwykłej lampy do uprawy roślin, pamiętaj, aby nie wieszać jej zbyt blisko, ponieważ generuje ona ciepło, a rośliny potrzebują bardziej światła niż ciepła. 

4. Utrzymuj wilgoć w glebie

Aby nasiona rosły szybciej i utrzymywały wilgotność na stabilnym poziomie, możesz użyć mini szklarni. Jeśli Twoja uprawa rośnie w doniczce lub korytku, wilgoć należy utrzymywać zarówno przed, jak i po wykiełkowaniu nasion. Poza tym należy pamiętać, że gleba powinna być wilgotna, a nie mokra. Zbyt intensywne podlewanie gleby może spowodować, że nasiona będą unosić się na wodzie. Zamiast podlewania można użyć butelki z rozpylaczem – w ten sposób dostarczysz nasionom odpowiednią ilość wody. Brak podlewania nada roślinom gorzki smak. 

5. Wysiewaj w rundach

Nowe nasiona należy wysiewać co drugi tydzień w przypadku sałaty, lub co trzeci tydzień w przypadku kolendry. W ten sposób możesz rozpocząć zbiory, gdy liście odpowiednio urosną i zawsze będziesz mieć dostęp do świeżych warzyw. 

6. Przyspiesz uprawę stosując matę grzewczą

Maty grzewcze mogą pomóc roślinom rosnąć szybciej i lepiej. Zioła, takie jak bazylia, dobrze się czują w cieple, dlatego idealne nadają się do uprawy na macie grzewczej. Kiedy umieścisz swoją uprawę na macie, nagrzeje ona glebę do 20 stopni. Nasiona nie będą potrzebowały światła słonecznego, dopóki nie wykiełkują. Jeśli korzystasz z mini szklarni, ważne jest, aby zapewnić wietrzenie, ponieważ mata spowoduje kondensację pary wodnej. Mata może być stosowana tylko do momentu kiełkowania i nie nadaje się do wszystkich rodzajów nasion. Na przykład nasiona sałaty nie wykiełkują w temperaturach powyżej 20 stopni. 

7. Zbiory przed kwitnieniem

Pamiętaj, aby zbierać zioła, gdy urosną do odpowiednich rozmiarów przed ich kwitnieniem. W przypadku uprawy bazylii, wystarczy urwać liść, a na jego miejscu wyrośnie nowy. Jeśli nie przeprowadzisz zbiorów na czas i roślina zacznie kwitnąć, stanie się słaba, a liście nie będą smakować tak dobrze.