Uprawa nasturcji to czysta przyjemność! Mocny wzrost i obfite kwiaty bez dużych wysiłków - czego chcieć więcej?
Dzięki swoim żywym kolorom nasturcja zapewnia słońce nawet podczas pochmurnego i chłodnego lata! Jest klasykiem na rabatach i w donicach; kwitnie zarówno obficie, jak i silnie.
Nasturcja doskonale rozwija się razem z innymi łatwymi w uprawie faworytami, tutaj z nagietkiem. Zdjęcie: Lovisa Back
Nasturcje można wysiewać bezpośrednio pod koniec maja lub na początku czerwca. Jeśli chcesz postawić na bardzo wczesne kwitnienie, możesz wysiać nasiona wcześniej w pomieszczeniu. Ponieważ nasturcja rośnie dość szybko i może szybko stać się naprawdę duża, nie trzeba zaczynać zbyt wcześnie, zazwyczaj wystarczy 2-3 tygodnie przed sadzeniem.
Namocz nasiona dzień przed siewem, aby łatwiej kiełkowały. Nasiona są dość duże i należy je wysiewać na głębokość około 2 cm.
Z przodu klombu pnącze „Crazy Jewel” pnie się nad ścieżką. Sam zdecyduj, czy podwiążesz pnącze, czy nie. Zdjęcie: Annika Christensen
Podobnie jak wiele innych roślin, nasturcja potrzebuje przestrzeni i umiarkowanie wilgotnej gleby. Jest to jednak twarda roślina, która zwykle zadowala się większością gleb.
Nasturcja najlepiej rośnie w miejscach słonecznych lub w półcieniu. Rośnie nawet w cieniu, ale wtedy nie kwitnie tak obficie.
Podobnie jak w przypadku wielu innych letnich kwiatów, dobrze jest usunąć przekwitłe kwiaty. Kiedy roślina zaczyna zawiązywać nasiona, kwitnienie ustaje.
Nasturcja generalnie nie potrzebuje dużo składników odżywczych. Przeciwnie, zbyt dużo dobrych rzeczy może prowadzić do braku kwitnienia i przeważnie do dużej ilości liści. Oczywiście wtedy też jest pięknie, ale szkoda dla tych, którzy liczyli na kwiecisty splendor.
Zasadniczo nasturcji nie trzeba ścinać.
Nasturcja jest uprawiana jako roczniak, a roślina obumiera na początku jesieni. Zdarza się jednak, że sama się rozsiewa, jeśli dopuści się do pojawienia nasion. Samosiewne rośliny łatwo rozpoznać po okrągłych, dyskowatych liściach.
Zarówno liście, jak i kwiaty są jadalne - świetnie nadają się do dekoracji letnich sałatek. Nasturcja kwitnie obficie i zaprasza do kwiatowego rękodzieła! Zdjęcie: Annika Christensen
Nasturcja jest jadalna, dlatego jest powszechnie uprawiana wśród warzyw w przydomowym ogródku. Zarówno liście, jak i kwiaty mają pieprzny smak, a nasiona można używać jako dodatek jak kapary.
Nasturcja jest zwykle dzielona na krzewiastą i pnącą. Obie mają kwiaty w kształcie trąbki, ale rośliny różnią się stylem wzrostu - nasturcja krzewiasta staje się małym krzewem, a pnąca wyrasta na długie winorośle.
Inną odmianą, która jest innym gatunkiem, ale należy do tego samego rodzaju, jest nasturcja motylkowa. Rośnie wysoko i jest uprawiana na północy jako roślina jednoroczna. Swoją nazwę zawdzięcza szerokim kwiatom. Ma też fantastyczne, pięciopłatkowe liście.
Crazy Jewel to mieszanka żółtej „Primrose Jewel” i czerwonej „Mahogony Jewel”. Jeśli chcesz tylko żółte kwiaty, możesz wybrać 'Golden Globe' lub 'Peach Melba'. A jeśli chcesz uprawiać czerwone, istnieje odmiana 'Whirlybird Mahogny'.
Jeśli chcesz czegoś bardziej dyskretnego, dobry wybór to 'Black Velvet'. Jak sama nazwa wskazuje, kwiaty są welwetowe, ciemnoczerwone. Natomiast 'Salmon Baby' różni się od żółtej i czerwonej podwójnymi, łososiowo-różowymi kwiatami.
'Yellow Troika' oznacza dużo wszystkiego! Żółte kwiaty mają czerwone środki, a zielone liście są pięknie nakrapiane bielą. 'Milkmaid' jest bardziej dyskretna i ma piękne kremowo-żółte kwiaty ze złotym środkiem.
Nasiona nasturcji pnącej są również dostępne w kilku uroczych mieszankach. 'Out of Africa' kwitnie w odcieniach żółtego, pomarańczowego i czerwonego i jest wyjątkowo okazała dzięki zielonkawo-białym liściom.