Uprawa warzyw jesienią to prawdziwa gratka dla każdego ogrodnika. Nie tylko pozwoli Ci dłużej cieszyć się z czasu spędzanego wśród zieleni, lecz także rozpieszczać podniebienie świeżymi warzywami nawet w chłodniejszych dniach. Jakie jesienne warzywa warto uprawiać? Jak przedłużyć okres wegetacyjny warzyw do jesieni?
Wbrew pozorom jesienne warunki mogą sprzyjać ogrodnictwu. Niższe temperatury nie są zagrożeniem dla wzrostu odpornych odmian jesiennych warzyw, za to gleba jest bardziej wilgotna niż latem. Jesienią jest też mniejsze zagrożenie ze strony szkodników niż wiosną czy latem. Takie warunki pomagają w uprawie chrupiących, aromatycznych warzyw.
Zanim zdecydujesz się na konkretne rośliny do siewu jesienią, upewnij się, że Twój wybór padł na szybko rosnące gatunki. Wiele warzyw i ziół można bowiem siać do gruntu jesienią, nawet późną, ale ich zbiorów można spodziewać się dopiero wiosną.
Niezależnie od wybranej rośliny odpowiednio przygotuj stanowisko do uprawy warzyw jesienią. Możesz wykorzystać rabaty, na których rosły warzywa dające wcześniejsze plony. Miejsce po wcześniejszej uprawie odchwaść i uzupełnij o składniki odżywcze, najlepiej za pomocą nawozu. Aby zapobiegać chorobom upraw, najlepiej postaw właśnie na rotacyjną hodowlę roślin.
Jeśli zależy Ci na tym, aby jesienne warzywa rosły w gruncie nie tylko późną jesienią, lecz także zimą, znajdź dla nich możliwie najcieplejsze i najjaśniejsze miejsce w ogrodzie. Powinno być ono także osłonięte przed wiatrem, który o tej porze roku bywa surowy i mroźny. Warzywa można też okryć agrowłókniną.
Rukola to roślina o niewielkich liściach, które wyróżnia charakterystyczny ostry smak. Możesz uprawiać ją zarówno w doniczkach, jak i na rabatach. Zaleca się sianie rukoli wczesną wiosną z myślą o wiosennych zbiorach i późnym latem, jeśli oczekujesz zbiorów jesienią.
Rukola rośnie szybko, a jeśli zdecydujesz się na sianie rukoli rozłożone w czasie, będziesz cieszyć się ciągłością zbiorów przez cały sezon. Warto podkreślić wszechstronne zastosowanie rukoli w kuchni. Aromatyczne listki o wyrazistym smaku mogą być zarówno podstawą dania, jak i dodatkiem.
Rukola jest szczególnie popularna w kuchniach francuskiej i włoskiej. Można kłaść ją na kanapki, wytrawne tarty i ciasta typu quiche, a także traktować ją jak składnik sałatek lub aromatycznego pesto do makaronu.
Sałata masłowa zimowa to popularna sałata głowiasta, która ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można wykorzystywać ją w uprawie ozimej.
Jest tak odporna na zimno, że bez przykrycia przetrwa nawet pierwsze przymrozki i opady śniegu. Siej ją bezpośrednio do gruntu najlepiej we wrześniu, choć czas ten możesz rozszerzyć również na koniec sierpnia i początek października.
Sałata zimowa jest popularnym składnikiem sałatek i warzywem chętnie dodawanym do kanapek czy tortilli. Duże liście sałaty mogą zastąpić także tortillę w daniach typu wrap albo bułkę w burgerze. Stworzysz wówczas wersję fit takiej potrawy.
To roślina, której duże ciemnozielone liście o owalnym i nieco wydłużonym kształcie mają charakterystyczny głęboki i nieco cierpki smak. Szpinak lubi chłód i wilgoć, a kiełkować może nawet w temperaturze 2-3 stopni Celsjusza. Wysiej szpinak we wrześniu, aby cieszyć się zbiorami przez całą jesień.
Szpinak ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje na surowo i po obróbce termicznej, np. duszony. Możesz podawać go między innymi w formie sałatek z owocami (świetnie komponują się z nim truskawki i pomarańcze), a także duszony z dodatkiem śmietany.
Może być też podstawą pesto do makaronu, farszu do pierogów lub naleśników, a także składnikiem barwiącym kopytka lub inne kluski. Świetnie smakuje doprawiony czosnkiem.
Nie lubi upałów, ale wytrzymuje przymrozki do –4 stopni Celsjusza. Na terenach nizinnych o łagodniejszym klimacie może być siana we wrześniu, ale w regionach górzystych na początek jesiennej uprawy lepszy będzie koniec sierpnia.
Rzodkiewkę możesz uprawiać obok szpinaku lub sałaty zimowej. Dzięki temu optymalnie wykorzystasz ogród pod uprawę jesiennych warzyw i uzyskasz zróżnicowane zbiory. Rzodkiewkę jada się głównie na surowo, na przykład jako dodatek do kanapek czy sałatek.
To roślina z rodziny kapustnych, która jest bardzo wytrzymała i ma niewielkie wymagania dotyczące uprawy. Najlepiej rośnie w chłodnych miesiącach, dlatego z myślą o uprawie warzyw jesienią możesz wysiać jarmuż syberyjski do gruntu pod koniec sierpnia, a nawet we wrześniu. Liście wypuszcza aż do późnej jesieni, co wydłuża okres zbiorów.
Jarmuż syberyjski w kuchni to przede wszystkim składnik sałatek i warzywny dodatek do wielu dań. Pieczony jarmuż jest lekką alternatywą dla chipsów.
Już dziś zacznij jesienną uprawę warzyw. Wybierz nasiona z naszej oferty i nawet jesienią ciesz się świeżymi, chrupiącymi i aromatycznymi warzywami na swoim talerzu!