MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textBezpłatne zwroty
  • item.textSzybka dostawa
  • item.textZałożony w 1933 r.
Wskazówki i inspiracje

Pyszna letnia rolada biszkoptowa

25 May 2022

Pyszną letnią roladę biszkoptową można szybko przygotować i zmieniać nadzienie w zależności od upodobań i pory roku. Gdy sezon na jagody jest w pełni, rolada doskonale nadaje się do wykorzystania różnych owoców, które rosną w ogrodzie. 

Tego lata zaproś na pyszną roladę z marynowanymi truskawkami. Jest łatwa w przygotowaniu i można ją urozmaicać na wiele sposobów, wykorzystując różne letnie owoce jagodowe. Dlaczego nie spróbować z malinami, jeżynami lub jagodami. Która z nich będzie Twoją ulubioną? 

Nelson_Garden_Scrumptious summer Swiss roll_Image 2.jpg

Ciasto na roladę
3 jajka
1,5 dl cukru pudru
2 dl mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka

Nadzienie z owoców
1 litr truskawek
2 łyżki płynnego miodu
1 limonka

Nadzienie ze śmietany i twarogu
2 dl śmietany
100 g twarogu
1/2 łyżeczki proszku waniliowego
2 łyżki cukru pudru

Co trzeba zrobić:

      1. Truskawki opłukać i odcedzić. Wymieszać truskawki i miód ze skórką i sokiem z jednej limonki. Pozostawić na czas przygotowania ciasta, aby truskawki wchłonęły smaki.
      2. Nastawić piekarnik na 250 stopni i wyłożyć długą blachę papierem do pieczenia. 
      3. Jajka i cukier puder ubić na puszystą masę. 
      4. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, a następnie dodać do ubitych jajek. 
      5. Dodać mleko i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 
      6. Wlać masę do formy i piec w piekarniku przez 5-7 minut. 
      7. W tym czasie posypać blachę do pieczenia odrobiną cukru pudru. 
      8. Odwróć ciasto do góry nogami na posypanym papierze do pieczenia i usunąć papier, na którym piekło się ciasto. 
      9. Śmietanę i twaróg ubić elektryczną trzepaczką do uzyskania gęstej masy. Przesiać do masy cukier puder i cukier waniliowy, a następnie wymieszać. 
      10. Po ostygnięciu ciasta posmarować je kremem.
      11. Osuszone truskawki równomiernie rozłożyć na kremie. 
      12. Zwinąć ciasto i udekorować według uznania.

Nelson_Garden_Scrumptious summer Swiss roll_Image 1.jpg