MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textBezpłatne zwroty
  • item.textSzybka dostawa
  • item.textZałożony w 1933 r.
Wskazówki i inspiracje

Taco w sałacie lodowej

25 May 2022

Liście sałaty doskonale nadają się do tacos, zarówno jako nadzienie, jak i jako „muszla taco”. Świeża alternatywa na gorące letnie dni.  

Wyobraź sobie, że możesz wyhodować swój własny chleb do taco! Jedzenie farszu do taco zawiniętego w sałatę lodową dodaje daniu chrupkości i świeżości, a ponadto stanowi naturalnie bezglutenową alternatywę dla placków tortilla. Jeśli nie lubisz fasoli, możesz zastąpić ją ugotowaną soczewicą lub 300 g wybranego przez siebie wegańskiego nadzienia, a jeśli używasz mięsa mielonego, zacznij je od początku podsmażać. 

Nelson_Garden_Taco lettuce wraps_Image1.jpg

Taco w sałacie lodowej | 2 porcje

2 żółte cebule

1 czerwona papryka

1 łyżka papryki w proszku

1 łyżeczka kminku

świeże chili lub pieprz cayenne do smaku

2 dl ziaren kukurydzy

1 dl koncentratu pomidorowego

Odsączona fasola z 2 opakowań Tetra Pak, np. nerkowata lub czarna

1 dl drobno posiekanej natki pietruszki

olej rzepakowy do smażenia

sól i czarny pieprz

Do podania: liście sałaty lodowej, cienkie plasterki szalotki, 1 dl owsianej śmietany fraiche wymieszanej z 2 łyżkami sambal oelek.

Cebulę obrać i drobno poszatkować, paprykę pokroić na kawałki. Podsmażyć cebulę i paprykę na oleju z dodatkiem soli i czarnego pieprzu, aż cebula zmięknie i nabierze ładnego koloru. Dodać paprykę w proszku, kminek i chili lub pieprz cayenne i smażyć przez minutę. Dodać kukurydzę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać fasolę i podgrzewać ją przez kilka minut. Doprawić do smaku, jeśli to konieczne. Zdjąć z ognia i wmieszać natkę pietruszki.

Część nadzienia ułożyć na liściu sałaty lodowej, udekorować szalotkami i śmietaną fraiche.