MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textBezpłatne zwroty
  • item.textSzybka dostawa
  • item.textZałożony w 1933 r.
Wskazówki i inspiracje

Uprawa chili

05 January 2022

Chili ma długi okres rozwoju, więc upewnij się, że wysiewasz nasiona w odpowiednim czasie. Chili posiada różne kolory, kształty – nie wspominając już o mocy chili!  Najłagodniejsze z nich smakują prawie jak papryka, podczas gdy najostrzejsze chili są prawie tak ostre jak spray pieprzowy! Uprawa chili nie jest trudna i wyjaśniamy tutaj krok po kroku, w jaki sposób wyhodujesz piękne chili.

Chili może być uprawiane na zewnątrz, w doniczkach na balkonie, w szklarni lub w pomieszczeniach zamkniętych. Ciepłe i osłonięte miejsce jest niezbędne, aby twoje nasiona mogły zaowocować. Wysiew chili należy rozpocząć wcześnie, aby rośliny miały dużo czasu na wzrost i owocowanie. Jeśli zaczniesz później, owoce mogą się nie pojawić. Uprawa chili nie jest trudna. Upewnij się tylko, że nasiona są utrzymywane w wilgoci, a małe rośliny są przesadzane do większych doniczek w miarę ich wzrostu.

Kiedy należy wysiać nasiona chili?

Istnieje kilka różnych odmian chili, ale kilka najbardziej popularnych to Capsicum annuumCapsicum baccatum i Capsicum chinense. Z tych trzech rodzajów chinense jest najbardziej odpowiedni do rozpoczęcia uprawy już w grudniu, ponieważ ma najdłuższy okres wegetacji. Odmiany baccatum mogą czekać do stycznia-lutego, a odmiany annuum mogą być wysiewane w okresie od stycznia do kwietnia.

Tak siejesz chili

  1. Wysiej nasiona chili do małych doniczek z otworami drenażowymi umieszczonych w pomieszczeniach zamkniętych. Użyj gleby ubogiej w składniki odżywcze i wciśnij po dwa lub trzy nasiona do każdej doniczki na głębokość prawie 0,5 cm. Obficie podlewaj, najlepiej za pomocą butelki z rozpylaczem.
  2. Jeżeli doniczki są umieszczone w mini szklarni w temperaturze pokojowej, wilgotność pozostaje stabilna i kiełkowanie następuje zazwyczaj w ciągu około dwóch tygodni. Jeśli jesteś w stanie zapewnić ogrzewanie od dołu matą grzewczą, lub poprzez umieszczenie ich na podłodze w łazience, przyspieszy to znacznie kiełkowanie.
  3. Nasiona chili nie potrzebują światła do wzrostu, ale jak tylko wyjdą z ziemi, musisz zapewnić im dużo światła. Umieść rośliny w jasnym, chłodnym miejscu i doświetlaj lampami do doświetlania roślin, jeśli nie możesz zapewnić im dużej ilości naturalnego światło na początku roku.

Nelson_Garden_Odla_chili_image_9.jpg

Kiedy należy przesadzić chili?

Gdy rośliny wypuszczą charakterystyczne liście (liście, które pojawiają się po pierwszych liściach w kształcie serca) i urosną na tyle, że można je przesadzić bez ryzyka złamania roślin, nadszedł czas na ich przesadzenie. Chili można przesadzać na większą głębokość. Wybierz ziemię uprawną lub ziemię doniczkową i zasadź rośliny tak, aby pierwsza para liści była na poziomie gleby. Zapewnij im równomierne podlewanie lub umieść doniczki na macie nawadniającej, z której same będą mogły pobierać niezbędna ilością wody. Kilka tygodni po przesadzeniu możesz delikatnie rozpocząć nawożenie, dzięki czemu będą lepiej rosły.

Przesadzaj chili kilka razy, aby dać im wystarczająco dużo miejsca do swobodnego wzrostu korzeni. Należy być nieco ostrożnym przy zmianie doniczek. Korzenie chili są delikatne i należy obchodzić się z nimi delikatnie. Aby roślina chili mogła rozwijać się przez cały sezon, w ostatniej doniczce powinno znajdować się co najmniej 10 litrów ziemi.

Jak wyhodować ładne rośliny

Światło i temperatura są kluczowe dla wzrostu, a równowaga między tymi dwoma czynnikami jest ważna dla wszystkich roślin. Jeśli jest zbyt gorąco i jest za mało światła, rośliny szybko staną się cienkie i wysokie. Jeśli zapewnimy wystarczającą ilość światła i ewentualnie obniżymy temperaturę o kilka stopni, uzyskamy wolniejszy rozwój, w zamian rośliny staną się gęste, a przez to silne.

Nelson_Garden_Odla_chili_image_2.jpg

Hartowanie i wysadzanie

Rośliny chili nie rozwijają się w zimnie, więc trzymaj je w pomieszczeniach tak długo, jak temperatura w nocy jest niższa niż 10 stopni. Przejście od światła w pomieszczeniach do jasnego światła słonecznego na zewnątrz jest trudne dla roślin, dlatego hartowanie jest tak ważne. Pozwól roślinom przyzwyczaić się do światła słonecznego i powietrza, umieszczając je w częściowym cieniu na kilka godzin w ciągu pierwszych kilku dni. Następnie umieść rośliny chili w słonecznym i ciepłym miejscu. Rośliny będą potrzebowały dość dużo wody, ale lepiej jest podlewać doniczki trochę i często, niż dużo i rzadko, podczas naprawdę gorących letnich dni, dobrym pomysłem jest podlewanie zarówno rano, jak i wieczorem.

Oczywiście, możliwa jest również uprawa chili w domu, przez cały rok lub dlaczego nie spróbować uprawy hydroponicznej? To też jest możliwe!

Przycinać czy nie przycinać chili?

To, czy należy przycinać rośliny chili zależy trochę od odmiany, którą uprawiamy. Jeśli uprawiasz niższą odmianę, możesz uszczknąć wierzchołki, gdy zaczną za bardzo rosnąć. Można to zrobić po trzeciej-piątej parze liści. Uszczknięcie górnego pędu pobudzi roślinę do wypuszczenia większej ilości nowych pędów bocznych i da nam bardziej krzaczastą i gęstszą roślinę. Dodatkowo, wierzchołek stanie się nową rośliną, jeśli zasadzisz go w ziemi.

Ostre czy łagodne chili

Istnieją chili o różnej mocy zadowalające każdy gust. Moc pikantności papryczek chili mierzona jest w skali Scoville’a. Moc tkwi głównie w nasieniu i środkowych ściankach papryczki – więc chili, które wydaje się dość łagodne, gdy spróbujesz odrobiny czubka, może nadać twojemu gulaszowi więcej pikantności niż zamierzona, gdy użyjesz reszty owocu.

Nelson_Garden_Odla_chili_image_4.jpg

Kiedy mogę zbierać papryczki chili?

Zbiór chili odbywa się zazwyczaj między lipcem a wrześniem, w zależności od odmiany i warunków uprawy. Naprawdę pikantne odmiany mogą czasami dojrzewać nieco dłużej w porównaniu z łagodniejszymi odmianami. Papryczki chili można zbierać już od momentu, gdy są zielone, ale jeśli chcemy uzyskać więcej smaku, warto poczekać. Smak rozwija się w miarę nabierania koloru, a ten może być bardzo różny w zależności od odmiany. Niektóre papryczki chili są dojrzałe, gdy są czerwone, podczas gdy inne mogą być jaskrawo żółte, fioletowe lub pomarańczowe. Chili świetnie nadaje się do suszenia, kiszenia, chutney, dżemów i galaretek!

Pamiętaj tylko, aby dobrze umyć ręce po kontakcie z chili lub używać gumowych rękawiczek.

Krzaczki chili jesienią

Kiedy jesienią temperatura spada, krzaczki chili są często nadal bardzo ładne. Chili uprawiane w doniczkach można łatwo przenieść do środka, gdy nadejdą chłody zapewniając im łagodne przejście z warunków zewnętrznych do wewnętrznych, aby nie doznały szoku. Jeśli roślina jest zszokowana przejściem, może zwiędnąć lub stracić liście. Gdy rośliny chili znajdą się już wewnątrz, warto dodać używać lamp doświetlających do roślin.

Jak przezimować krzaczki chili?

Możesz również spróbować przezimować krzaczki chili w pomieszczeniu. Jesienią należy znacznie przyciąć rośliny i zapewnić im dodatkowe światło przez całą zimę. Przez całą zimę podlewać oszczędnie. Wiosną nadchodzi czas na przesadzenie roślin.