MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
Home / Uprawa w domu

Uprawa kiełków

Kiełki są chrupiące, pyszne i bogate w witaminy! Większość nasion kiełkuje po 5-10 dniach, a dojrzałe kiełki pozostają świeże przez około 5 dni, jeśli są przechowywane w lodówce.

Proces wypuszczania kiełków przez nasiona może wydawać się prosty, lecz kryją się za nim prawdziwe cuda. Kiełkujące rośliny są łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm niż nasiona, a do tego zawierają mnóstwo składników odżywczych. Choć hodowanie kiełków nie zabiera dużo czasu ani nie wymaga posiadania dużej przestrzeni, oferują one wiele w zamian!

Kiełki pochodzą z nasion roślin takich jak rzeżucha, fasola czy soczewica i zaczynają rozwijać się, gdy nasiona mają dostęp do wody, odpowiedniej temperatury oraz powietrza. Sprzyjające warunki sprawiają, że nasiona zaczynają kiełkować. W skrócie, kiełkowanie to „faza embrionalna” roślin, a pyszne kiełki zyskały popularność ze względu na ogrom zawartych w nich składników odżywczych.

Wskazówka! Kiełkownik może służyć również jako pojemnik do przechowywania kiełków – wystarczy je tylko wypłukać, a następnie umieścić skrzynkę z nasionami w lodówce, kratką do góry.

Przeczytaj więcej