Klasyczny, chrupiący i zwarty fenkuł o wyjątkowym smaku przypominającym lukrecję. Fenkuł Preludio doskonale nadaje się do dań rybnych, a nasiona są również dobre jako przyprawa do chleba. Fenkuł można uprawiać niemal przez cały rok! Wiosną można wysiać fenkuł rzadko w wilgotnej glebie, a następnie przesadzić po jednej roślinie do doniczki z nawożoną ziemią. Rośliny należy przechowywać w jasnym, chłodnym miejscu i przesadzić po przymrozkach. Trzeba pamiętać, że fenkuł jest bardzo wrażliwy na mróz, więc należy przykryć go włókniną! Uprawa może być kontynuowana latem, a fenkuł można wysiewać bezpośrednio do ciepłej gleby – nasiona należy utrzymywać w wilgoci do momentu wykiełkowania. Jesienią można przykryć fenkuł włókniną, gdy istnieje ryzyko przymrozków. Innym sposobem ochrony przed zimnem jest usypanie kopca ziemi u podstawy bulwy!