Wytrzymała, piękna i wdzięczna kapusta savoy zajmuje sporo miejsca w ogrodzie dzięki swoim ciemnozielonym i bujnym liściom. Jeśli chodzi o wykorzystanie kapusty savoy w kuchni, jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia – przetestuj smażoną na maśle lub zapiekaną z parmezanem! Kapusta savoy charakteryzuje się również praktycznie niekończącym się okresem wegetacji. Wiosną można wysiać ją w pomieszczeniu lub w szklarni na tacy lub na tacy na wkłady. Należy ją przesadzić, gdy rozwiną się dwie pary liści i nawozić, na przykład płynnymi odżywkami. Sadzonki są gotowe do przesadzenia, gdy ziemia jest ciepła. Aby uzyskać plon małych liści jesienią, można wysiać kapustę również latem. Wysiać kilka nasion w tej samej doniczce i następnie przesadzić na grządkę. Latem może być również konieczne zabezpieczenie roślin przed szkodnikami – dlatego należy je chronić, ostrożnie przykrywając je siatką. Wysiew można również kontynuować jesienią. Wysiewać gęsto w szklarni, na grządce lub w doniczce wczesną jesienią. Zabezpieczyć włókniną, aby zapewnić wyjątkowo długi okres zbiorów! Warto wiedzieć, że kapustę savoy można wysiewać również zimą! Należy wysiać ją w miejscu uprawy, na przykład na tacy, i zwilżyć wodą lub śniegiem. Pozostawić następnie w chronionym miejscu na zewnątrz, w szklarni lub w skrzyni z pokrywą lub w czymś podobnym. Rośliny wykiełkują wczesną wiosną!