MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Home / Nasiona / Nasiona warzyw
Pomidor bawole serca

Pomidor bawole serca

'Coeur de Boeuf'

Nr artykułu: 91702
Odmiana „Coeur de Boeuf” produkuje duże, piękne, pomarańczowo-czerwone pomidory. Owoce mają kształt serca i są nieregularnie żebrowane. Skórka jest cienka, a pomidory mają dużo miąższu i niewiele pestek. Smak pomidorów „Coeur de Boeuf” jest łagodny, słodki i o niskiej kwasowości.

Pomidory są zbierane w sierpniu i wrześniu. Owoce dojrzewają od środka na zewnątrz, więc należy je zbierać, gdy kolor zaczyna zmieniać się z zielonego na różowożółty i nadal są jędrne. Ostateczny czerwony kolor pojawia się, gdy pomidor jest w temperaturze pokojowej.

Odmiana jest wysoka. Wymaga podpórek. Odmiana „Coeur de Boeuf” rozwija pędy w pachwinach liści na głównej łodydze, należy je przerzedzać, aby nie pobierały energii z głównej rośliny.
Ten produkt nie jest dostępny w naszym sklepie internetowym.
  • Czas dostawy: 2-5 dni roboczych
  • Koszt przesyłki: 9-23 zł, zależnie od wagi zamówienia
  • VAT wliczony w cenę dla klientów indywidualnych. VAT nie jest wliczony dla firm.

Pomidor „Coeur de Boeuf” ma kształt przypominający serce wołu, stąd jego nazwa. Ten tradycyjny pomidor pochodzi z Francji i jest jedną z najbardziej lubianych odmian. Jest również szeroko stosowany we Włoszech i innych krajach śródziemnomorskich.

Plasterki pomidorów z „Coeur de Boeuf” są piękne. Jego smak sprawia, że świeży pomidor jest dobrym dodatkiem do sałatki z serem feta i czerwoną cebulą lub mozzarellą i bazylią. Gdy jest w pełni dojrzała, ma czerwony miąższ, który jest pyszny w sosie do makaronu i zupie.

Carpaccio z pomidora „Coeur de Boeuf” to popularne danie wegetariańskie, którego warto spróbować. Ponieważ ta odmiana pomidorów ma dużo miąższu, doskonale nadaje się jako baza do dań wegańskich i wegetariańskich.

Zabawna i nieco inna odmiana pomidorów do uprawy!

Najlepiej uprawiać w szklarniach. Aby owoce były duże i dobrze się rozwijały, należy odchwaszczać je tak, aby na jednej kiści pozostały dwa pomidory.
Nazwa łacińska
Solanum lycopersicum
Wysokość rośliny
150-200 cm
Właściwości
Szklarnia
Siew
Uprawa wstępna
Kolor
Czerwone
Wystarcza na
7-10 sadzonki
EAN
7312600917026
Ustawienie rośliny
Słońce
Rozstawa roślin
50 cm
Rozstawa rzędów
70 cm
Głębokość siewu
0.5 cm
Uprawy wstępnej
marzec - kwiecień
Okres zbioru
lipiec - wrzesień
Użyj ziemi do siewu nasion i utrzymuj wilgotność nasion. Przykryj sadzonki folią lub umieść je w mini szklarni, aby utrzymać wilgotność gleby przez dłuższy czas. Optymalna temperatura do siewu wynosi 18–21°C. Po wzejściu sadzonek należy umieścić je w jasnym i chłodniejszym miejscu, aby uzyskać pulchne i zdrowe sadzonki. Użyj dodatkowego oświetlenia, aby zapobiec wzrostowi roślin.

Gdy rośliny mogą być obsługiwane i mają pierwsze charakterystyczne liście (para liści numer dwa), nadszedł czas, aby przesadzić je do nieco większej doniczki. Nie zwlekaj zbyt długo z przesadzeniem, ponieważ potrzebują wtedy bardziej nawożonej gleby, aby poradzić sobie z energicznym wzrostem. Należy umieścić sadzonkę w doniczce o średnicy 7–10 centymetrów wypełnionej nawożoną ziemią (na przykład ziemią doniczkową). Małe rośliny są delikatne i podczas przesadzania najlepiej trzymać je za liście, a nie za łodygę. Ponieważ pomidory mogą tworzyć nowe korzenie wzdłuż całej łodygi, rośliny można umieścić głęboko w nowej doniczce, a następnie stymulować wzrost nowych korzeni.

Podczas sadzenia należy poczekać, aż średnia temperatura w nocy wyniesie +8°C. Rośliny mogą wymagać dodatkowego przesadzenia przed posadzeniem w docelowym miejscu.