MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Koreańskie naleśniki z cukinii

18 maja 2022

Gdy rośliny kabaczka zaczynają owocować, zazwyczaj jest ich wiele naraz. Ważne jest, aby mieć kilka dobrych przepisów na urozmaicenie potraw, które się z nich przygotowuje. To koreańskie danie naleśnikowe przygotowuje się błyskawicznie i jest ono idealnym letnim obiadem, gdy nie chce się długo siedzieć w kuchni, ale nadal chce się cieszyć domowymi zbiorami.

Nelson_Garden_Zucchini-pancake_Image_1.jpg

Kabaczek, cukinia lub courgette mogą być mrożone, marynowane i spożywane na świeżo, co jest korzystne, ponieważ rośliny te mają tendencję do wydawania dużej ilości owoców. Z cukinii można przyrządzać gulasze, zapiekanki, steki, a nawet piec - wystarczy wypróbować ją w kuchni i sprawdzić, co smakuje najlepiej.  

Koreańskie naleśniki z cukinii | 2 naleśniki

300 g cukinii

1 żółta cebula

1 dl mąki pszennej

½ dl skrobi kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka łagodnej soli, np. soli morskiej lub himalajskiej

olej rzepakowy do smażenia

Sos dip

½ dl japońskiego sosu sojowego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki oleju sezamowego

1–2 ząbki czosnku

½ chili lub do smaku

1 mała szalotka

Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno poszatkować. Włożyć cukinię i cebulę do miski i dodać pozostałe składniki. Wymieszać wszystko razem np. drewnianą łyżką, tak aby wszystko dobrze się rozprowadziło. Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju i poddusić połowę mieszanki. Rozprowadzić ciasto łyżką, tak aby równomiernie wypełniło patelnię. Smażyć po kilka minut z każdej strony lub do czasu, aż się ładnie zrumienią. Jeśli naleśnik przylgnie do patelni, podważ łopatką i odwróć go za pomocą dużego talerza lub odwróć łopatką. Powtórzyć czynność z pozostałą częścią ciasta.

Pokroić naleśnik na małe kawałki i jeść z sosem do maczania.

Sos

Drobno posiekać czosnek, chili i szalotkę, a następnie umieścić je w małej misce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

(Na zdjęciu naleśnik jest pokryty ziarnami sezamu i poszatkowaną cebulą).