MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textBezpłatne zwroty
  • item.textSzybka dostawa
  • item.textZałożony w 1933 r.
Wskazówki i inspiracje

Krówki chilli Anny

12 December 2022

Czekoladowe krówki mogą być aromatyzowane orzechami, mlekiem skondensowanym, wanilią, rocky road, i tak naprawdę przygotowywane na niezliczoną ilość sposobów, więc dlaczego nie spróbować aromatyzować ich chilli? Słodka czekolada i ostre chili są dla siebie stworzone.

Z bogatym czekoladowym smakiem i nutą chilli, krówka jest idealnym przysmakiem do kawy na Boże Narodzenie lub w każdej chwili, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Przepis pochodzi od naszej ogrodniczki Anny Lindeqvist. Poleca odmianę chili Hot Lemon, która ma lekko cytrynowy smak, ale oczywiście można użyć dowolnego chili, które jest dostępne.

Składniki

3 dl śmietanki
3 dl cukru
1 dl syropu
Suszone chili, na przykład odmiany „Hot Lemon”
150 g czekolady
50 g masła
1 łyżka miodu

Co trzeba zrobić?

Zagotuj śmietanę, cukier i syrop do temperatury 120 stopni. Suszone chili powinno się gotować razem z masą na krówki, ale próbuj od czasu do czasu, żeby sprawdzić, czy nie jest zbyt mocna. To Ty decydujesz, jak bardzo intensywna w smaku ma być krówka!

Gdy masa osiągnie 120 stopni, trzeba wyłączyć ogień i zmieszać ją z czekoladą, masłem i miodem. Anna użyła czekolady o wysokiej zawartości kakao i radzi, że są też czekolady już aromatyzowane chili dla tych, którzy chcą jeszcze więcej smaku chili.

Masę trzeba przelać do formy o wymiarach około 15×20 cm. Później posypać solą chili lub inną, dobrą solą w płatkach. Pokrój w plastry, włóż do słoika i prezent świąteczny gotowy!

Nelson_Garden_ Annas chili fudge_Image2.jpg

Dla wszystkich

Spróbowaliśmy zrobić krówki według tego przepisu, ale ze śmietanką kokosową, olejem kokosowym i czekoladą bez zawartości mleka. Masa mogła być trochę rzadsza, ale wyszło dobrze!