MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Zrób własną sól z chili - dwa przepisy!

28 września 2021

Uprawa papryki chili zwykle skutkuje dużymi zbiorami. Jeśli uprawiasz chili, być może się zastanawiasz: co zrobić z tymi wszystkimi papryczkami? Nasza propozycja: zrób własną sól z chili!

Przygotowanie soli z chili z domowej uprawy jest zarówno praktyczne, jak i bardzo proste. Dzięki różnym odmianom chili, o różnej ostrości i charakterze, łatwo jest zrobić sól, która pasuje do Twojego smaku. Ciesz się solą z chili do różnych potraw, takich jak mięso, makaron lub pizza. Mały słoiczek własnoręcznie przygotowanej soli z chili będzie też świetnym prezentem!

Możesz dodać do soli także swoje ulubione zioła lub przyprawy, a efekt końcowy będzie wybitny. W zasadzie te przepisy mogą być urozmaicane w nieskończoność przy pomocy przypraw i ziół, które masz w domu. To się po prostu nie może nie udać!

Przepis na sól z chili, kolendrą i pietruszką

Sól z chili można przyrządzić bez użycia piekarnika. Ten przepis nie wymaga pieczenia, co jest praktyczne dla osób o ograniczonych możliwościach gotowania. Jednak możesz skorzystać z piekarnika, jeśli chcesz.

Składniki: 

2 papryczki chili, średnio mocne 

0,2 l soli morskiej 

Garść świeżej kolendry 

Garść świeżej pietruszki

Jak zrobić sól z chili, kolendrą i pietruszką: 

1. Drobno posiekaj chili, najlepiej zmiksuj blenderem ręcznym lub mikserem (siekającym). 

2. Drobno posiekaj zioła. 

3. Wymieszaj chili i zmielone zioła z solą. 

4. Wysyp mieszankę na ręcznik kuchenny na talerzu. 

5. Umieść talerz w suchym miejscu (w temperaturze pokojowej) na kilka dni. Od czasu do czasu przemieszaj łyżeczką. Kiedy wszystko całkowicie wyschnie, łącznie z chili, sól jest gotowa. Przesyp do słoiczka i gotowe!

nelson_garden_make_your_own_chili_salt_blog_post_image_1.jpeg

Przepis na ziołowo-czosnkową sól z chili 

Składniki

2 papryczki chili 

0,2 l soli morskiej 

1-2 łyżki oregano (świeżo posiekane lub suszone) 

2 ząbki czosnku

Jak zrobić ziołowo-czosnkową sól z chili: 

1. Nastaw piekarnik na 60 °C. Wymieszaj lub zmiel składniki. Przykryj talerz papierem do pieczenia i wysyp na niego mieszankę. 

2. Susz w piekarniku przez co najmniej 60 minut, aż zioła i chili będą całkowicie suche. W międzyczasie od czasu do czasu mieszaj, aby zioła się nie przypaliły. 

3. Gdy sól całkowicie wyschnie, wyjmij ją z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Przesyp do słoiczka i gotowe!

nelson_garden_make_your_own_chili_salt_blog_post_image_2.jpeg